Az aquaparkban töltött délelőtről szóló beszámoló után azt hiszem, helyénvaló ha egy kicsit a vízzel kapcsolatos gondokról is szót ejtünk. És a felvezetés nagyon jellemző is. Mi Európában nem is tudjuk felmérni, hogy a világ egyes részein, például Kínában, Amerikában vagy Kenyában micsoda gondokat jelent az elmúlt években tapasztalt szárazság.
Ausztrál kollégám ma délben mesélte, hogy 18 éves koráig versenyszerűen evezett a kisvárosuk mellett található nagy tavon. Ma, kb. 15 évvel később a tó helyén már csak fűves legelő van. Nem tudni, hogy a fű meddig fog ott nőni. A tőrténetnek itt nincs vége, mert a kisvárosban annyira ragaszkodnak a sok évtizedes evezős hagyományokhoz. hogy a 25-30 kilométerre még meglévő tóhoz hordják az evezősöket - ezzel is hozzájárulva a föld további szennyezéséhez és annak a tónak is talán a kiszáradásához...
Az Economist magazinban találtam rá az alábbi táblázatra. Azt mutatja, hogy egységnyi termék előállításához mennyi vízet kell felhasználni. Például egy liter kávéhoz 1120 liter vízet kell elpocsékolnunk. Vagy ott van az almalé, aminek literjéhez közel ezer liter víz kell, nem is beszélve a hamburgerről vagy a bőrcipőről. A WFN szervezet lapján még azt is megtudhatjuk, hogy egy kilógram marhahúshoz 16000 liter víz kell.
Később még vissza fogok térni erre a témára.
Utolsó kommentek